Al·lèrgia al pol·len

L’al·lèrgia és una reacció de defensa de l’organisme contra substàncies externes que penetren en el cos per l’aparell digestiu (aliments, medicaments), per l’aparell respiratori (inhalants), absorbides per la pell (contactants), o travessant la pell (injeccions, picades). El sistema immune del cos reconeix aquestes substàncies com a estranyes i intenta neutralitzar-les. No obstant això, mentre que l’organisme de les persones sense al·lèrgia neutralitza aquestes substàncies sense danyar-se a si mateix, en les persones amb al·lèrgia intervenen mecanismes que es tornen perjudicials contra el propi organisme, i causen els símptomes d’al·lèrgia. Aquests signes i símptomes depenen de la substància que causa la reacció al·lèrgica i dels teixits afectats, i poden ser des de lleus a greus i, en alguns casos extrems, poden desencadenar una reacció que pot posar en risc la vida, la qual es coneix com “anafilaxi”.

Una de les causes més freqüents d’al·lèrgia és el pol·len, especialment a la primavera, tot i que, depenent del tipus de planta i del clima de la zona, pot aparèixer pol·len en diferents estacions de l’any.

L’al·lèrgia al pol·len es manifesta amb rinitis (esternuts, secreció nasal, picor, congestió nasal) i en ocasions també amb conjuntivitis (llagrimeig i picor ocular).

Què pots fer per evitar el contacte amb el pol·len?

  • Roman el major temps possible dins de casa durant els dies de majors concentracions de pòl·lens. Durant el període àlgid de pol·linització evita sortir, sobretot els dies de vent.
  • Els intervals entre les cinc i les deu del mati i les set i deu de la nit són els que acumulen una major concentració de pol·len. Per aquesta raó, redueix durant aquests trams horaris les activitats a l’aire lliure i mantingues les finestres de casa tancades.
  • Utilitza purificadors d’aire o filtres antipol·len en els aparells d’aire condicionat de casa teva, i canvia’ls amb freqüència perquè no perdin eficàcia.
  • Mantingues tancades les finestretes quan viatgis en cotxe, i col·loca filtres en l’aire condicionat de l’automòbil.
  • Evita aquelles activitats que puguin remoure partícules de pol·len com ara tallar la gespa, podar o escombrar la terrassa. En cas d’al·lèrgia al pol·len de gramínies, tampoc hauries de tombar-te sobre la gespa.
  • No eixuguis la roba a l’exterior durant els dies de recomptes alts de pol·len, ja que els grans de pol·len poden quedar atrapats en les peces de roba.
  • Quan hagis estat a l’aire lliure, una bona mesura és dutxar-se i canviar- se de roba en arribar a casa, o, si no és possible, rentar-se la cara i les mans després de les exposicions.
  • Posa’t ulleres de sol perquè el pol·len no pugui entrar en contacte amb els teus ulls, especialment si preveus estar a l’exterior durant llargs períodes de temps.
  • Pren-te les vacances durant el període àlgid de pol·linització, triant una zona lliure de pòl·lens (per ex. la platja).

I recorda…

Quan els símptomes de l’al·lèrgia apareixen, consulta amb el teu metge i evita automedicar- te. És aconsellable demanar cita amb l’al·lergòleg i seguir un tractament integral enfocat a tractar la causa de l’al·lèrgia.

Si prens medicaments específics per a les al·lèrgies com antihistamínics, ho has de fer sempre sota supervisió mèdica, de forma regular i en la dosi recomanada per l’especialista. Si tens qualsevol dubte, pregunta al teu farmacèutic.

 

Font: Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediátrica (SEICAP). www.infosalus.com